10 Ocak 2020 | KoçPera Beyoğlu, ANAMED Binası 5.Kat

Gilles Deleuze’ün erken dönem çalışmalarından biri olan Anlamın Mantığı‘nın yayımlanışının üzerinden 50 yıl geçti. Ancak epistemolojik, ontolojik ve etik tezleriyle olduğu kadar edebi eserlerle kurduğu yaratıcı ilişkilerle Anlamın Mantığı bugün hâlâ güncelliğini ve zamansızlığını koruyor. Bu etkinlik gerek Deleuze’ün bu kitapta çağdaşlarıyla girdiği diyalogları gerekse bu kitabın Deleuze’ün sonraki eserlerinde yankılanma biçimlerini, kısacası kitabın yarım asırlık serüvenini mercek altına alıyor.

Etkinlik Hakan Yücefer’in kitabın haritasını çıkardığı ve Deleuze felsefesindeki yerini irdelediği açılış semineriyle başlıyor. Spesifik konuların ele alındığı iki oturum sonrasında çalıştayın kapanışında tüm katılımcılar gün boyunca biriktirdikleri soruları yeniden tartışmak, birbirlerine ve birlikte yeni sorular sormak üzere bir masa etrafında buluşuyorlar.

10.30-12.00 Açılış Semineri
Hakan Yücefer, “Olay Nerede Geçiyor? Anlamın Mantığı’na Giriş”
01.30-03.15 1. Oturum
Ayşe Uslu, “Yüzeyden Derinlere Göç: Organsız Beden”
Emre Koyuncu, “Anlamın Mantığı’nda Kinik Lokmalar: Yüzey Etiği ve Kanibalizm”
P. Burcu Yalım, “‘Küçük bir Kız Nedir?’: Sapkınlık Üzerine”
03.45-05.00 2. Oturum
Sercan Çalcı, “Pinokyo’nun Mantığı ”
Hakan Atay, “Deleuze Paradoksu”
05.30-07.30 Yuvarlak Masa
Tüm konuşmacıların katılımı ile

Etkinliğimiz herkese açıktır ve kayıt gerekmemektedir.*

*Etkinlik alanı oturma düzeni 60 kişiyle sınırlıdır.

Yürütücüler


Picture9

Hakan Atay

(d. 1977) ODTÜ Felsefe mezunu. Bilkent Üniversitesi’nde Türk edebiyatı yüksek lisansı yaptı. Doktora derecesini 2015 yılında SUNY-Binghamton Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden aldı. 2017’den beri Mersin’de yaşıyor, Mersin Üniversitesi’nde edebiyat ve çağdaş felsefe dersleri veriyor.

Sercan Çalcı

(d. 1985) Gazi Üniversitesi Felsefe Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Ankara Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde Gilles Deleuze’ün arzu felsefesi üzerine yazdığı tezle yüksek lisansını tamamladı. Süreç felsefesi, ontoloji, müzik felsefesi, politik ekonomi ve siyaset felsefesi alanlarında yazıyor ve çeviriler yapıyor. Doktora çalışmalarına MSGSÜ felsefe bölümünde devam ediyor.

EmreKoyuncuSB

Emre Koyuncu

(d. 1985) Lisans eğitimini ODTÜ Felsefe Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Medya ve Görsel Çalışmalar programında tamamladı. 2014 yılında Purdue University’de verdiği doktora tezi Foucault’nun arkeolojik ve soybilimsel incelemelerine başvurarak “hayvan meselesi”nin tarihselliğinin altını çizerken aynı zamanda insan bedeni gibi hayvan bedenini de iktidarın bir yatırım yüzeyi olarak kavramanın Foucault düşüncesinde yaratabileceği yeni imkânları sorguluyordu. P. Burcu Yalım ile birlikte Gilles Deleuze’ün Foucault ve Fark ve Tekrar kitaplarını Türkçeye çevirdi. Eylül 2019’dan bu yana Koç Üniversitesi’nde Akademik Yazı Programı’nda dersler veriyor.

AyşeUslu_2

Ayşe Uslu

(d. 1984) ODTÜ Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi Medya ve Görsel Çalışmalar programında tamamladı. ODTÜ Felsefe Bölümü ve Tilburg Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde, bilişsellik ve duygulam ilişkisi üzerine yaptığı araştırmalarıyla doktora derecesini aldı. Akademik araştırmada güncel ilgi alanı, hafıza teknolojilerinin insan bedeninin evrimindeki etkisi ve bunun teorik, etik-politik sonuçları, duygulam çalışmaları ve biyoetik tartışmalarıdır. Halen Marmara Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi’nde felsefe, etik, beden felsefesi ve insan-sonrası kuram konularında lisans ve yüksek lisans dersleri vermektedir.

y-burcu-yalim

P. Burcu Yalım

(d. 1978) İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı mezunu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Türkçeye ve İngilizceye felsefe kitapları çeviriyor. Son olarak, Bloomsbury tarafından yayımlanan Abdelkebir Khatibi’nin Plural Maghreb kitabı ile Metis tarafından yayımlanacak olan Jacques Derrida’nın Yazı ve Fark kitabını çevirdi.

HakanYucefersb2

Hakan Yücefer

(d. 1980) Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu. Yüksek lisans ve doktorasını Paris 1 Üniversitesi’nde Aristoteles’in ruh anlayışı ve biyoloji metinleri üzerine yazdı. Gilles Deleuze’ün Bergsonculuk, Kıvrım, Leibniz ve Barok, Issız Ada ve Diğer Metinler (Ferhat Taylan ile) ve Anlamın Mantığı kitaplarını Türkçeye çevirdi. Cogito dergisinin “Gilles Deleuze: Ortadan Başlamak” başlıklı Deleuze özel sayısının editörlüğünü yaptı.