Akdenizli Yazarların Gözünden İstanbul – 2

20 Haziran 2019 | 18.30-20.30 | İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 2. Kat Arka Oda

Konuk: Olcay Akyıldız

İstanbul’un Akdeniz edebiyatlarındaki yansımalarını ele almaya, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyelerinden Olcay Akyıldız ile, adı İstanbul ile özdeşleşmiş yazarlardan Pierre Loti ve eseri Aziyade (1879) üzerine yürüteceğimiz söyleşimizle devam ediyoruz.

Pierre Loti bu eserinde okurlarıyla hem Selanik’ten İstanbul’a uzanan yolculuğunu hem de bu yolculuk esnasında şekillenen bir aşkı paylaşır. Aziyade ile birlikte olmak için kıyafet değiştiren ve çevresinde Arif olarak tanınan Loti, Eyüp ve Pera arasında mekik dokur ve böylece kendine has bir İstanbul panoraması çizer. Tartışmamızda, İstanbul’un kültürel, dini ve dile ait çeşitliliğini yansıtan bu panoramayı ana hatlarıyla tasvir edecek, 1876 anayasasının ilanı ve Sultan Abdülhamid’in tahta çıkışı gibi tarihin önemli dönüm noktalarının esere nasıl yansıdığına bakacağız.

Yürütücüler

CeyhunArslan

Ceyhun Arslan

(d.1988) Öğretim üyesi ve edebiyat eleştirmeni. İstanbul’da çalışıyor ve yaşıyor. Lise eğitimini Robert Kolej’de, karşılaştırmalı edebiyat alanında lisans eğitimini Williams Kolej’de tamamladıktan sonra, doktora derecesini 2017’de Harvard Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Kültürleri bölümünden aldı. Tezi, 19. yy’da Osmanlıca, Fransızca ve Arapça gibi farklı dillerde yazılmış edebi metinleri inceleyerek Osmanlı ve dünya edebiyatı çalışmalarına yeni bakış açıları kattı. Akademik çalışmalarında edebi metinlerin yakın okumasını yaparak kültür kimliklerin oluşumunu incelemekte ve karşılaştırmalı edebiyat çalışmaları için yeni kavram ve kuramlar önermektedir. 2018’den bu yana, Koç Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde dünya edebiyatı, Osmanlı edebiyatı ve Akdeniz çalışmaları üzerine dersler vermektedir.

IpekSahinler

İpek Şahinler

(d.1990) Karşılaştırmalı edebiyat araştırmacısı ve çevirmen. İtalyan Lisesi’ni bitirdikten sonra 2014’te Sabancı Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimler bölümünden lisans derecisini aldı. Takiben serbest çevirmen ve editör olarak çalışmaya başladı. 2016’da Güney Amerika’ya yerleşti ve burada kütüphanecilik, İspanyolca ve İngilizce öğretmenlikleri yaptı. 2017’de Edinburgh Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden yüksek lisans derecesini aldı. Latin Amerikalı ve Orta Doğulu ulusal feminist kadın yazınını ilk kez bir araya getirerek karşılaştırmalı ve “queer” bağlamda incelediği tezi, konusundaki ilk çalışma oldu. Eylül 2017’de Sabancı Üniversitesi’nde edebiyat alanında öğretim asistanı olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda İstanbul Reading Club adlı bir okuma grubu kurdu. SPoD’un “Türkçe Edebiyata Queer’den Bakış” çalıştay serisinin eş-düzenleyiciliğini ve yürütücülüğünü yapmaktadır. Karşılaştırmalı Edebiyat, Modern Türkiye Edebiyatı, Latin Amerika Edebiyatı, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları ve Queer Teori alanındaki doktora çalışmalarına ABD’de devam etmektedir.