22 Mayıs 2019 Çarşamba | 10.45 | Büyükada  

Neymiş, ne olmuş Büyükada? Hangi dönüşümler, hangi yeniliklere, hangi kayıplara kapı aralamış? Yirminci yüzyılda, Büyükada bu kapılardan birer birer geçerken, adanın içersinde hangi dostluklar kurulmuş, hangi aşklar yaşanmış, hangi oyunlar oynanmış, hangi sevinçler paylaşılmış, hangi şarkılar söylenmiş, hangi yemekler yenmiş, hangi yaşamlar geçmiş? Ve insana dair daha bir sürü soru…
Kuşkusuz bu sorulara cevap bulmak pek kolay değil. Hatta kimi zaman hiç mümkün değil. Ancak elimizde bir tane cevap olmadan bile bu tip sorular hakkında düşünmek, düşündürmek, hayal etmek, hayal ettirmek duygu ve düşünsel dünyamıza onlarca yeni yol eklemeye yeter.
Bir yandan geçen yüzyılda adanın yaşadığı dönüşümü anlamak ve hep birlikte bu dönüşüm hakkında fikir yürütmek, bir yanda da Büyükada’daki insana dair bir çok soruyu birlikte düşünmek için tarihi haritaların izinde Büyükada yürüyüşü gerçekleştiriyoruz.
Bu yürüyüşte onar kişilik üç grup, gün boyunca Büyükada’nın geçen yüzyılda geçirdiği büyük dönüşümün izini sürecek. Grup liderlerinin bu yürüyüş için özel bir uygulama ile donatılmış cep telefonlarına ve tabletlerine, adanın geçen yüzyılını belirleyen üç döneme dair tarihi haritalar yerleştirilmiş olacak:

  • Birinci Dünya Savaşı ve İstanbul’un İşgal Yılları
  • 1930’lar
  • 1950’ler ve 1960lar

Her gruba, bu üç döneme ait toplamda yirmiye yakın noktadan oluşan birer ziyaret-hedef listesi dağıtılacak. Etkinlik süresince gruplar, bir yandan bu hedefleri keşfederken bir yandan da kendi tecrübelerini hem sanal ortamda hem de diğer katılımcılarla aktif olarak paylaşma olanağı bulacaklar.

Yürüyüş Detayları

  • Etkinliğimiz herkese açık ve ücretsizdir.
  • Etkinliğe katılım için ön kayıt yaptırmak zorunludur (kayıt olmak için KAYIT OL butonuna tıklayınız).
  • Etkinlik kontenjanı 36 kişiyle sınırlıdır. Katılımcılar kayıt sırası esas alınarak belirlenecektir.
  • Ulaşım, müze girişi ve öğle yemeği katılımcılar tarafından karşılanacaktır.

KAYITLARIMIZ SONA ERMİŞTİR.

Yürüyüş Programı:

22 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek olan yürüyüşümüzün detayları şu şekildedir:

Büyükada’ya Hareket:

Büyükada’ya hareket Eminönü vapur iskelesinden iskelesinden gerçekleşecektir. Seyahat sırasında günün planlaması katılımcılara detayları ile açıklanacaktır.

  • Eminönü Adalar Şehir hatları vapuru iskelesi önünde saat 8.45’te buluşulacak ve saat 9:00 vapuru ile Büyükada’ya doğru hareket edilecektir.

Büyükada’da Yürüyüş

  • 10:45 – Büyükada iskeleye vardıktan sonra katılımcılar üç gruba ayrılacaklar. Gruplar, iskeleden yola çıkarak adanın doğu kıyısında bulunan Adalar Müzesi’ne farklı güzergahlardan gidecekler. Yürüyüş boyunca, katılımcılar üç döneme ait tarihi haritalardaki konumlarını gruplara dağıtılan cihazlardan izleyerek önceden belirlenmiş on hedefi ekip liderleri eşliğinde bulmaya çalışacaklar.
  • 12:45 – 13:15 Adalar Müzesi’nde bir araya gelen üç grup, hep birlikte Adalar Müzesi’ni ziyaret edecekler.
  • 13:30 – 15:15 Gruplar Adakartal Otel’de öğle yemeği molası verecekler. Mola sırasında, katılımcılar gruplara dağıtılan cihazları kullanarak kaydettikleri konumlarını ve çektikleri fotoğrafları birbiriyle paylaşma ve güzergahlar üzerinde konuşma fırsatı bulacaklar.
  • 15:30 – Üç grup, yine farklı güzergahları kullanarak ve farklı onar hedefi arayarak müzeden iskeleye doğru geri yürüyecekler.
  • 17:30 – Splendid Otel’de bir araya gelen gruplar günün kısa bir değerlendirmesini yapacak.
  • 18:00 – Bir dahaki yürüyüşte tekrar görüşmek üzere günümüz sonlanacaktır.

Yürütücüler:


Erdem Kabadayı

M. Erdem Kabadayı

ODTÜ’de iktisat lisans, ve Viyana Üniversitesi’nde iktisat yüksek lisans öğrenimi gördükten sonra Münih Üniversitesi’nde Osmanlı endüstriyelleşme pratikleri üzerine doktora çalışmasını yaptı. Emek ve finans tarihi konularında çalıştı. Endüstriyelleşme ve mesleki dönüşümü tarihsel perspektifte ele alan araştırma projeleri yürüttü ve yürütmekte. 2016 yılından beri Koç Üniversitesi, Tarih Bölümü öğretim üyesi ve UrbanOccupationsOETR (urbanoccupations.ku.edu.tr) araştırma projesinin yürütücüsüdür.

Halim Bulutoğlu Resim

Halim Bulutoğlu

Yayıncı, turizmci, seyyah. Adalar Vakfı başkanı. Adalar Vakfı’nın Adalı dergisi ve Adalı Yayınları sahibi. Adalar Müzesi’nin kurucusu ve yönetim kurulu üyesi. Tarih Vakfı ile Turizm Yazarları, Gazetecileri ve Editörleri Derneği (TUYED) kurucularından. Tarih Vakfı’nda yönetim kurulu üyeliği ve bir dönem başkanlık yaptı (1999-2011). TUYED’de bir dönem genel sekreterlik görevini üstlendi. Adalar’ın ve Adalar Vakfı’nın 30 Yılı (1984-2014), Türkiye Tatil Rehberi ve Türkiye Gezi Parkurları kitaplarının yazarı.

Piet Gerrits

Piet Gerrits

Lisans derecesini Amsterdam Vrije Üniversitesi Arkeoloji bölümünde tamamlayan Piet, yan dalını aynı üniversitede Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS/GIS) üzerine yapmıştır. Koç Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi sırasında, Barcın Höyük Kazıları ve UrbanOccupationsOETR gibi arkeoloji ve tarih projelerinde; konumsal veritabanlarının geliştirilmesi ve sayısal verilerin analizi konularında çalışma tecrübesi edinmiştir. 2018 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Piet, UrbanOccupationsOETR projesinde çalışmaya devam etmektedir. Çalışma konusu, 19 ve 20.yy’a ait, coğrafi olarak tanımlanmış (georeferenced) tarihi haritalarından elde edilen nüfus tahriri verilerinin örneklenmesi ve analizi ile multi-model kara ve deniz yolu ağlarının geliştirilmesi üzerine odaklanmaktadır.

Bu etkinlik Avrupa Araştırma Konseyi tarafından fonlanan “1850-2000 Yılları Arasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Türkiye‘sine Sanayileşme ve Kentleşme: Karşılaştırmalı Bir Bakış” (UrbanOccupationsOETR) desteğiyle Adalar Müzesi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmektedir.


“1850-2000 Yılları Arasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Türkiye‘sine Sanayileşme ve Kentleşme: Karşılaştırmalı Bir Bakış” Projesi:

“1850-2000 Yılları Arasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Türkiye‘sine Sanayileşme ve Kentleşme: Karşılaştırmalı Bir Bakış” (UrbanOccupationsOETR) 2016 yılında başlamış ve 2021 yılına dek Koç Üniversitesi’nde sürdürülecek olan araştırma projesi, Avrupa Birliği’nin temel araştırma destek programı olan Avrupa Araştırma Konseyi tarafından fonlanmaktadır. Proje farklı disiplinlerden yirmiden fazla araştırmacının oluşturduğu bir ekiple bir buçuk asırlık dönemde Türkiye’de sanayileşme ve kentleşme arasındaki karşılıklı ilişkileri irdelemektedir. Bu çalışma Avrupa Araştırma Konseyi’nin Türkiye’de desteklediği sosyal ve beşeri bilimler alanında ilk projelerden birisi ve Tarih alanında ise tek projedir.

https://urbanoccupations.ku.edu.tr/

Adalar Müzesi:

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, 2010 yılında açılmıştır.
Adaların oluşumundan bugüne gelen hikayesini yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, yüzlerce belgeleme çekimi, film ve sözlü tarih kayıtlarından oluşan kuruluş koleksiyonu ile ziyaretçilerine sunmaktadır.

Müze pazartesi günleri dışında her gün 09.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

http://www.adalarmuzesi.org/